Доењето и неговата корист

doenje-f

Доенчињата треба да се исклучиво доени првите шест месеци од животот за да се постигне оптимален раст, развој и здравје

 

 

Доењето во текот на првите шест месеци и доење со додаток на цврста храна најмалку 12 месеци до две години е идеален модел за хранење на доенчиња. Еве неколку причини што ја покажуваат здравствената, психолошката, економската и еколошката корист на доењето:

1.Мајчиното млеко е посварливо од формулата за доенчиња.

2. Доењето кај мајките го намалува ризикот од рак на дојка, како и од рак на јајнициdoenje

3. Бебињата кои цицаат помагаат матката на мајката да се намали по породувањето.

4. Мајчиното млеко е секогаш достапно. Треба време за да се подготви формулата за доенчиња.

5. Мајчиното млеко содржи антитела против болести и помага во развојот на имунолошкиот систем на новороденчето.

6. Доењето ги задоволува и емоционалните потреби на бебето и се зголемува поврзаноста помеѓу мајката и бебето.

7. Светската здравствена организација и УНИЦЕФ го препорачуваат доењето.

Глобално, јавна здравствена препорака е дека доенчињата треба да се исклучиво доени првите шест месеци од животот за да се постигне оптимален раст, развој и здравје.

8. Формулата за доенчиња го зголемува ризикот од заболување на децата од дијабетес.

2,343 Comments