Малолетничка бременост- кога деца раѓаат деца

Mature gynecologist looking at camera while examining the belly of a pregnant young woman
Mature gynecologist looking at camera while examining the belly of a pregnant young woman

Преземено од Мама365.мк

 

Стручњаците алармираат дека секоја година во светот, два милиона девојчиња стануваат мајки пред да наполнат 15 години.
Најновите податоци се поразителни, во светот годишно 7,3 милиони девојчиња раѓаат пред да встанат полнолетни, секој ден 20.000- од кои поради незрелост на организмот умираат 70.000 девојчиња од 10 до 18 години. Овие податоци се истакнати во последниот извештај на Популациониот фонд на ОН.
Малолетничката бременост е голем проблем, не се само исклучителни случаи во некои неразвиени земји, туку глобален, светски феномен.
Бременоста кај тинејџерките најчесто не е резултат на нивен избор, туку неможност да се избира поради околностите на овие млади луѓе. Што се однесува до таткото на детето, обично тоа се не зрели врсници.

За крај уште еден вознемирувачки податок: доколку не се запре порастот на малолетнички бремености во светот, од ОН алармираат дека бројот на мајки помлади од 15 години до 2030 година би се искачил на три милиони!

 

Преземено од Мама365.мк

http://mama365.mk/maloletnicka-bremenost-koga-deca-ragaat-deca/

2,813 Comments