Од јуни електронски рецепт

Проверка за издаден лек преку компјутер, најави министерот за здравство Никола Тодоров

 

Во иднина лекарите ќе ги воведуваат неопходните лекарства за пациентите во т.н. електронски рецепт, а аптекарите ќе можат со едноставно отворање на компјутерот да проверат дали им е издаден лекот од овластено медицинско лице, најави Никола Тодоров, Министер за здравство.

Според овој систем на електронски рецепт пациентите ќе можат да подигаат лекови од аптеките со презентирање на матичниот број односно електронската здравствена картичка.

До почетокот на примената на новиот систем ќе се врши обука на аптекарите и матичните лекари за електронско издавање на лековите.

 

Извор: http://www.novamakedonija.com.mk/DetalNewsInstant.asp?vestInstant=17285

 

 

Leave a Reply