Здравствени Права

107601610-34574

Граѓаните не сакаат да плаќаат манипулативен трошок за матичните лекари

За граѓаните, неприфатлив предлогот за манипулативен трошок Прескапо, невообичаено, па дури и дрско, вака го оценија граѓаните на Куманово, предлогот на матичните лекари, пациентите…

Мислења

22642001_749116701942067_979839822_o-800x600

Навремени прегледи на колкчињата-инвестиција за плоден и успешен живот

Ортопедските прегледи кај новороденчињата се задолжителни и многу важни за правилниот раст и развој на детето, објаснуваат ортопедите од кумановската болница.Ортопедите препорачуваат два прегледи…

M4034S-4211

Грип

Турканици во малиот простор на кумановскиот Центар за јавно здравје.Голем број возрасни пациенти, најчесто над 60 години чекаат ред за вакцина против грип.Почна имунизацијата…

На хартија бесплатни, во пракса бремените плаќаат за прегледите кај матичните гинеколози

На хартија бесплатни, во пракса бремените плаќаат за прегледите кај матичните гинеколози

Дел од бремените жени плаќале за прегледи кај матичните гинеколози, иако согласно Закон им следуваат бесплатни гинеколошки и микробиолошки прегледи, како и биохемиски анализи….

На Кратко

22835373_752086281645109_511311596_n-800x600

Мамографот во Куманово не функционира, пациентките се праќаат во Скопје, болницата бара дигитален мамомат

Поради дотраеност и дефект не функционира стариот мамограф во кумановската болница.Пациентките од Куманово и петте соседни општини се препраќаат на прегледи на скопските клиники,…

Приказни

investicii-kumanovo-800x600

„ДОБРЕДОЈДЕ БЕБЕ“ – ОСТВАРЕНА ЦЕЛ НА НРЦ

Проектот „Добредојде бебе“, неодамна  беше промовиран на гинеколошко-акушерското одделение во кумановската општа болница.Претставници од кумановската болница, од  Министерството за здравство и од Управата за…